3 argument för att inte skrota er befintliga sajt

Er webbplats är ansiktet utåt och första intrycket för många. Det är viktigt att förvalta den ytan på bästa sätt och hålla sajten ajour med samtiden. Vi vet att det kan kännas tungt att göra om sin sajt, speciellt om det var länge sedan sist. I vilken ände börjar man?

Börja i varje fall inte med att skrota den. Ni sätter krokben för hela projektet med den inställningen. Det ni ser som skrot kanske snarare är era guldkorn. Vilka som är era guldkorn kan ni se i den data er sajt har samlat in under flera år, därför är det viktigt att göra en nulägesanalys. Fördelarna med att göra en analys av sajtens befintliga data är många, vi har valt att lyfta 3 av dem:

1. Ni behöver inte uppfinna hjulet = sparar tid och pengar
Även om allt på den befintliga sajten ska skrotas behöver ni sällan börja på noll. Datan är väldigt värdefull i det inledande arbetet. Innehåll ni tänkt ta bort kanske användaren idag är intresserad av, det behöver bara ett nytt ljus, en ny paketering.

2. Ni lär känna era befintliga användare
Med hjälp av datan kan ni se användarens beteende på sajten. Vägar som användaren tar i dag kan ni använda som utgångspunkt i optimeringen av den nya innehållsstrukturen. Sökord användaren söker efter för att landa på er sajt kan ni ta med i innehållsstrategin för webbplatsen.

 3. Ni har något att bencha mot framåt
När ni arbetar med befintlig data så lär ni känna era siffror, vilket ger er försprång till att förstå hur den nya sajten presterar. Mätningen blir från start en naturlig del av ert arbetssätt, istället för något ni skjuter framåt i tiden och som aldrig blir av.

En analys av nuläget ger ett beslutsfattande underlag som ni kan återkomma till under hela processen. Det blir enkelt att prioritera och sätta ett MVP (minimum viable product) som ni kan låta växa efter tid och budget.

Med många års erfarenhet av att guida företag i att planera sina sajter, vet vi att en analys är det bästa sättet för att kickstarta arbetet. Vill du se hur en sådan nulägesanalys kan se ut? Då är det bara att skicka iväg ett mail till caroline@birgerochblom.se. Jag brukar vara snabb på att svara.

Moa Blomkvist